Wednesday, March 26, 2008

.:. Hikmah berdiam Diri .:.


Manusia berbicara setiap masa. Bicara yang baik akan membawa keselamatan dan kebaikan kpd manusia. Jika bicara tidak mengikut adabnya, manusia akan merana di dunia dan di akhirat.
Di dunia akan dibenci oleh manusia lain manakala di akhirat bicara yangmenyakiti hati org lain akan menyebabkan kita terseksa kekal abadi di dalam neraka Allah SWT.Bagi mereka yg beriman, lidah ygdikurniakan oleh Allah itu tidak digunakan utk berbicara sesuka hati dan sia-sia. Sebaliknya digunakan utk mengeluarkan mutiara-mutiara yg berhikmah.Oleh itu, DIAM adalah benteng bagi lidah manusia drp mengucapkan perkataan yang sia-sia.


HIKMAH DIAM


1. Sebagai ibadah tanpa bersusah payah.

2. Perhiasan tanpa berhias.

3. Kehebatan tanpa kerajaan.

4. Benteng tanpa pagar.

5. Kekayaan tanpa meminta maaf kpd orang.

6. Istirehat bagi kedua malaikatpencatat amal.

7. Menutupi segala aib.Hadis2 Rasullulah mengena!i ) kelebihan diam yg bermaksud:


"Barangsiapa yg banyak perkataannya,nescaya banyaklah silapnya.Barangsiapa yg banyak silapnya,nescaya banyaklah dosanya. Danbarangsiapa yg banyak dosanya, nescayaneraka lebih utama baginya". ( RW ABUNAIM )*

"Barangsiapa yg beriman kpd Alah dan Hari Akhirat, maka hendaklah ia berkata yg baik atau diam". ( RW BUKHARI & MUSLIM )*

"Barangsiapa diam maka ia terlepasdr bahaya".( RW AT-TARMIZI )

ii) Madah Dari Hukama:

* BANYAK DIAM TIDAK SEMESTINYA BODOH,BANYAK CAKAP TIDAK SEMESTINYA CERDIK,KRN KECERDIKAN ITU BUAH FIKIRAN, ORGCERDIK YG PENDIAM LEBIH BAIK DR ORGBODOH YG BANYAK CAKAP.

* MENASIHATI ORANG YG BERSALAH , TIDAKSALAH. YANG SALAH MEMIKIRKAN KESALAHANORANG.

* KALAU ORG MENGHINA KITA, BUKAN KITA TERHINA, YG SEBENARNYA ORG ITU MENGHINA DIRINYA SENDIRI.


Manusia tidak akan dapat mengalahkan syaitan kecuali dgn diam. Jalan yg terbaik ialah diam kalau kita tidak dapat bercakap! kearah perkara2 yg baik. Bicara yg baik adalah lambang hati yang baik dan bersih yangbergantung kpd kekuatan iman pada diri manusia.